Hoe super is superfood?

Ineens waren ze er: superfoods. Superfood in salade, smoothies met superfood, zelfs superfood toegevoegd aan ijsjes. Superfoods zouden onmisbaar zijn bij een gezond voedingspatroon. Maar wat is het Superfood? En wat is er zo super aan?

Nieuwe trend

Voorheen was het alleen nog verkrijgbaar via internet of bij gezondheidswinkels, maar tegenwoordig zie je ze overal. Superfood. Een verzamelnaam voor eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan voedingsstoffen als vitaminen, mineralen, antioxidanten, aminozuren en essentiƫle vetzuren. Het mag pas officieel de naam superfood dragen wanneer het nuttigen ervan meer dan twaalf positieve eigenschappen heeft op de gezondheid, maar de term wordt erg breed ingezet. De bekendste superfoods zijn misschien wel chiazaad, hennepzaad, gojibessen en quinoa. Superfoods zijn ook nog eens heel veelzijdig. Ze schijnen overal in verwerkt te kunnen worden. Voedsel wat super gezond is en makkelijk te eten is? Dat is natuurlijk meteen een hit.

De prijs van gezondheid

Het mag wat kosten, dat superfood. Maar dan heb je ook wat. Een eetlepel chiazaad door je salade en een handje vol gojibessen door je yoghurt en je leeft gezond. Helaas zijn de positieve effecten niet wetenschappelijk onderbouwd. Er zijn nog geen bewijzen gevonden dat het eten van superfood gezonder is dan je dagelijkse twee ons groenten en twee stuks fruit. Echt lekkerder is het ook niet. De meeste superfoods hebben een nogal bijzondere smaak, waar je echt even aan moet wennen. De negatieve effecten zijn overigens wel meetbaar; je geld is sneller op.

Ongezond

Diverse nieuwe onderzoeken tonen aan dat superfood helemaal niet zo gezond is als de meeste fanatiekelingen willen geloven. Het alom geroemde Quinoa blijkt slecht verteerbaar te zijn voor mensen en schijn je beter te kunnen gebruiken als vogelzaad. Sommige superfoods worden afgeraden om te gebruiken tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding vanwege een ongewoon hoge dosis antioxidanten. Het drinken van vers acaibessensap kan leiden tot een infectieziekte.

Gezond verstand

De positieve eigenschappen van superfoods zijn dus in twijfel te trekken. Het lijkt zonde om je geld uit te geven aan iets wat zichzelf nog niet bewezen heeft, maar wie er zich goed bij voelt moet hier vooral mee doorgaan. Zoals bij alles eigenlijk geldt; eet alles met mate en met je volle verstand.

You may also like...